Varia!

  CQ uit Antartica "OP0LE"Beste vrienden,

  Ik zit nog tot eind februari in het Prinses Elisabeth station in Antarctica en we hebben gisteren de zenders (samen met ON5TN) uit de dozen gehaald en opgesteld. We hebben hier een gespannen dipool aan een mast gehangen en kunnen daar op de HF banden een kleine kW vermogen in dumpen.
  Misschien vinden jullie het leuk om een keer een verbinding te maken, maar omdat het hier erg druk is, moet dit helaas op vooraf geplande momenten gebeuren, we kunnen assisteren met skype messaging voor exacte frequentie (skype naam jgaelens). We zien hier openingen op de 7Mhz richting het noorden na 21:00 Belgische tijd (de lage banden zijn hier erg dood, de zon gaat hier tot ergens midden februari niet onder).
  Laat maar weten of het mogelijk is en wanneer.

  Groeten,

  Johnny
  On4En

  Meer op http://qrz.com/db/OP0LE
  http://www.polarfoundation.org/
  http://www.antarcticstation.org/

   

 • Nieuws uit DMR land  

  Eergisteren was het zo ver, ik ontving, samen met de andere DMR sysops, een mailtje met daarin de melding dat de eerste beta versie van een master server klaar was om met enkele repeaters te gaan testen dit weekend. Ik popelde, samen met Johan (ON4UK) om Brugge als kandidaat te stellen om de nieuwe manier van repeaters te verbinden uit te testen.
  Enkele weken geleden bleek namelijk dat het samen koppelen van hytera repeaters over het internet perfect mogelijk was maar volgens Hytera in Duitsland was er een beperking tot maximaal 6 repeaters. Tot op een tweetal maanden geleden was dit nog geen probleem maar aangezien er DMR repeaters uit de grond schieten als paddenstoelen werd het aantal overschreden en diende er een oplossing te worden gevonden. Wim (ON4AKH) die al eerder software uit zijn mouw kan schrijven alsof het niets is had eerder al gezorgd voor een feilloze data communicatie in de vorm van registratie, tekstberichten en APRS uitwisseling op het DMR netwerk en slaagt er nu weerom in om in een mum van tijd een “ster-knooppunt” software te maken op basis van een Linux server om alle repeaters aan elkaar te knopen. Aangezien het kind op dit moment nog geen officiële naam kreeg wordt het onder de sysops genoemd als de linux master server. Deze doet  dienst als een virtuele hytera repeater die als supermaster dient en alle echte hardware repeaters zijn slaves van die master repeater.
  Zoals hierboven aangehaald hebben we nu een stervorm terwijl dit voorheen een combinatie was van een ring + ster vormig netwerk. Dit zorgde ook voor veel problemen en repeaters begonnen uit zichzelf te resetten wat vermoedelijk te wijten was aan een overflow aan informatie die elke repeater van zijn collega’s moest verwerken. Heden met het nieuwe systeem hoeft elke repeater zich enkel bezig te houden met de verwerking van zijn eigen data en denkt nu dat hij de enige slave is die moet luisteren naar de master in plaats van ook nog eens aan zijn broertjes te moeten denken.
  De software zelf werd in open source ontwikkeld en zorgt op die manier ervoor dat andere landen eventueel ook zouden kunnen gebruik maken ervan. Het staat de sysops van repeaters in andere landen dus vrij om samen te werken en te helpen aan de verdere ontwikkeling ervan. Op de eerste DMR sysyops meeting van enkele maanden geleden werd er unaniem beslist om onafhankelijk te kunnen werken en ontwikkelen om zo alle radio amateurs de kans te geven om ook zijn steentje bij te dragen aan de vorderingen van DMR. De software die huidig internationaal gebruikt wordt en de oorsprong heeft in Oostenrijk en Winmaster genaamd was nogal aan de gesloten kant om het licht uit te drukken en met de komst van de Linux master Server van ON4AKH is dit monopolie nu doorbroken teneinde ervoor te zorgen dat het Dstar verhaal zich zou herhalen en radio amateurs zou afschrikken om er gebruik van te maken doordat er geen onafhankelijkheid en keuzevrijheid is.
  http://www.on0wv.be/dmr-server-made-belgium/

  Tom, ON3DHC

 • Guy, ON6SG SK


  Guy bij zijn laatste bezoek aan ONZ twee weken geleden

  Met grote verslagenheid melden we dat Guy, ON6SG, deze nacht na een korte opname in de spoedafdeling van het ziekenhuis overleden is. Guy was op radioamateur gebied een laatbloeier. Op hoge leeftijd en met beperkte een technische kennis bij aanvang van de opleiding,
  slaagde hij er in zijn HAREC certificaat te behalen.   Guy was naast onze vaste “zondagmorgen barman”& OSB-fotograaf tevens een korte tijd district manager (DM) voor West-Vlaanderen. Waar hij er in slaagde om alle West-Vlaamse sectie neuzen in de zelfde richting te krijgen en de band tussen de verschillende secties te verstevigen.  
  We zullen Guy altijd herinneren als een doorzetter en man van zijn woord.

  DM WVL ON4RK, Ronny

 • Log EQF-files omzetten naar ADIF- of EXEL- files

 • Bezoek Radio Electrisch Centrum Ruislede

 

colofon index agenda fotopagina aktiviteiten onzvriendenronde ledenvergadering gelezen ideeenbus nieuwtjes contesten wff varia dxnieuws opleidingen newgeneration tranceivers antennes links on4clm ubanieuws ubavriendenronde vranieuws wocnieuws