Nieuwtjes uit ONZ archief

2016

Geslaagde spaghetti avond op 18/11/16

Lekkere saus met veel ajuin( amaai nog ni) en een koffie om af te sluiten. Het was een geslaagde avond, goede sfeer, goed bereide spaghetti en saus. kortom voor herhaling vatbaar in al zijn varieteiten.
Dank U Tom en co. Zie foto reportage.

Spaghettiavond 18-11-2016
19u15


Op een koude herfstavond verstrikken we eens ‘niet’ in de antennedraden, maar degusteren we lekkere spaghettislierten. Voor 12,5 € serveert meesterkok Tom een heerlijke spaghetti bolognaise... We voorzien een lekkere wijn aan een democratische vriendenprijs, kortom alle ingrediënten, om er een gezellige avond van te maken. Ciao !

Inschrijven vòòr 13 november 2016 bij uw CM

CM- Verkiezing 2016

De uitslag van de CM verkiezing heeft als nieuwe CM, ON3XI, met eenparigheid van stemmen aangeduid. Traditie getrouw heeft de nieuwe verkozene zijn ambt aanvaard en overgoten met een gulle traktatie. Proficiat Christoph en nog veel plezier met de hobby en in het leven.

 

OP16HC

We zijn aktief met het special event station OP16HC om de eerste wereldoorlog
te herdenken, en dit van 1 t.e.m 31 maart.
Zin om mee te werken als operator ?

Kontakteer:
Patrick ON7PP     on7pp@uba.be
Guy ON4RO         on4ro@uba.be
Wim ON7TF          onz@telenet.be

De logs worden online geplaatst op hamlog.eu
Een infopagina is te raadplegen op QRZ.com

QSL post

Een nieuwe lading qsl kaarten van het QSL buro zijn beschikbaar vanaf
vrijdag 4 maart.
 

2015

Spaghetti-avond

We waren met z n 22 op deze geslaagde avond met veel gebabbel over van alles en nog wat, beslist voor herhaling vatbaar. Een dikke merci aan het koksteam Tom en Lies, de helpende handen en alle aanwezigen.

Meer op de fotopagina.

Opkuis container.
De opkuis ploeg heeft mooi werk geleverd. Zie bijgaande foto.
Al het overtollige materiaal werd in verschillende rittten naar Bobsaland gebracht. Al het bruikbare werd netjes gerangschikt in de rekken wachtend op zijn inventaris (hi). Laat ons er ons voor zorgen dat het zo ordelijk blijft en niet weer in een chaos herschapen wordt.

Rococo Cello concert in ONZ

Vrijdag 22/05/15 werden wij door Bart, ON4CAB, aangenaam verrast met een demonstratie van zijn kunnen op de cello. Na een paar bewegingen uit een concert van Antonio Vivaldi kregen we nog een toemaatje uit het werk van Camile Saint-Saëns.
Proficiat Bart, zoveel veelzijdigheid in een persoon. Van bekwaam technieker over radio amateur, fervent zeiler nu straks nog concert cellist.

Silent Key: ON6SJ


SK Josef Schamp - ON6SJ

De Broeders Xaverianen Brugge vragen mij om het volgende te melden.
Gisteren 21 april 2015 om 22u is Broeder Josef Schamp - ON6SJ - overleden. 
 
Jozef was al een tijdje ernstig ziek en verhuisde vorig jaar van het klooster in Knokke-Heist naar Brugge.
 
Tijdens het bezoek aan het klooster zag je Jozef elke keer achteruit gaan maar wanneer het over het radio-amateurisme ging zag je zijn ogen glinsteren.
Als eeuwige optimist hoopte hij nog altijd een QSO'tje te kunnen maken vanuit zijn nieuwe thuis in de Mariastraat maar uiteindelijk is Jozef aan deze vreselijke spierziekte overleden. 
 
We bieden onze oprecht medeleven aan zijn familie en zijn medebroeders.
 

Nieuwe CM in ONZ

ON3XI, Christphe, werd bij quasi algemeenheid van stemmen door de aanwezigen verkozen tot nieuwe CM. Hierbij danken wij uittredend en niet herkiesbare CM, ON4UK, voor zijn lange en goede inzet voor de club. Wij hopen dat hij in de hoedanigheid van "gewone piot" ook nog met de zelfde toewijding zich zal inzetten voor de werking van ONZ.

Langs deze weg ook een proficiat aan de nieuwe CM voor het behalen van zijn accreditatie-examen bij B-ears, als enige met het maximum der punten.
Alle sinds een denderende start.

Radio Communicatie Operatoren uit Knokke-Heist kijken terug op geslaagde Internationale oefening met DRCO(delta radio communicatie ondersteuning) en DARES.(dutch amateur radio emergency services)
 

Iedere 3de donderdagavond van de maand is er werkvergadering of oefenavond in noodcommunicatie bij de Knokke Heistse radio zend amateurs in het t walletje 5OC te Knokke Heist.
Hun deelname met de ruim 10 stations met meer dan 40 radio zend operatoren uit de gemeenten Knokke Heist, Sint Laureins ,Terneuzen, Zevenbergen, Moerdijk, Goese sas, Schouwen duivenland, Dordrecht, Cromstrijen en Numansdorp liep helemaal gesmeerd. De Zeelandse brandweer stelde tijdens de oefening een communicatievoertuig (VC)ter beschikking. De voorziene nood antennes op de raadhuizen werden er uitgetest.
De berichtgeving gebeurde in spraak en winlink (soort van email via de ether) in de VHF en UHF band.
Naar aanleiding van toekomstige aanpassingen in de reglementering noodcommunicatie brachten de heren David Erzeel en Peter De Paepe van het BIPT een bezoek aan het zendstation te Knokke Heist.
Met enige fierheid mocht RCO Kn-H (www.rco-knokke-heist.be) van hen vernemen dat hun manier van werken een goed voorbeeld was van wat het zou moeten worden bij nood communicatie die gevoerd wordt door radio zend amateurs.
Op de foto van links naar rechts
van het BIPT David Erzeel Peter de Paepe
de ploeg uit Terneuzen Johan deleyn on4uk Yvan Bultinck on4ibm Giani Dandrea on2to

bron:  www.khwijzer.be/

 

2014

DMR repeater in shack ONZ

-   On4uk, on3xi en on3dhc zijn op zoek naar een repeaterlocatie voor DMR repeater in Knokke-Heist. Dit om de portabel dekking in Knokke-Heist te verbeteren. De watertoren in de deelgemeente Duinbergen zou een uitstekende locatie zijn. Het gebruik van de bestaande ONZ repeaters werd geëvalueerd, hieruit blijkt dat on0onz analoog weinig gebruikt wordt, on0sea D-Star digitaal wordt zo goed als niet gebruikt. Er komt een proefopstelling in het locaal  van  de  ONZ,  in  de  19   kast  van  de  D-Star  repeater  wordt  een  DMR  tier  II  repeater bijgeplaatst en geactiveerd in plaats van de 70cm module van D-Star die dan tijdelijk uitgeschakeld wordt. De 23cm DD D-Star module blijft actief. Deze opstelling wordt dan verder geëvalueerd

Silent Key

Met droefheid hebben we het overlijden vernomen van Freddy Cassier, on5cfi.
Wij betuigen ons echt medeleven met het overlijden van Freddy.
Veel sterkte toegewenst gewenst aan de familie in deze moeilijke dagen.
Namens de Radioamateurclub ONZoostKUST
ON4UK

Blind-o Op het strand van Zeebrugge

Zaterdag 12 april was er een Blind-O activiteit op het starand van Zeebruuge ingericht door de ARDF afdeling van de UBA (http://www.uba.be/nl/ardf/
omschrijving
) in samenwerking met het VVO, Vlaams verbond van Orientatielopers (http://orientatie.org/).Blind-O is een oriëntatiediscipline voor personen met een visuele beperking. Voor ONZ werd bijstand verleend door ON7DSP, LUC, ON3TDW, Thomas en ON7TF, Wim. De organizatie, onder leiding van ON4CHE, Kurt,mocht rekenen op een groot aantal deelnemers waaronder een groep enthusiaste jeugdigen van Spermalie in Brugge. Niet tegenstaande de frisse wind op het strand was de namiddag zeer geslaagd. Proficiat voor de mensen van de werkgroep Blind-O (Kurt Smet, Dieter Coen, Frank Pletinck en Ignace Vandevelde) voor hun inzet. De activiteit werd gevolgd en gefilmd door een TV-ploeg van "Iedereen beroemd" de uitzending is in de eerst komende weken gepland. Meer foto's zijn te vinden in het fotoalbum.

2013

Uit de pers

Op 4 december was bij de Knokke Heistse radiozendoperatoren van RCO een verkennend gesprek met een ambtenaar van Binnenlandse zaken. Daaruit bleek dat de inzet van Radio Communicatie Ondersteuning Knokke Heist en DRCO Zeeland op prijs wordt gesteld. Ondertussen zal op Nationaal niveau onderzocht worden hoe de kazernes van de civiele bescherming onderling met radiozendoperatoren in verbinding kunnen blijven in geval van calamiteiten aan de kust. Zo zou vanuit Knokke Heist rechtstreekse radioverbindingen gegarandeerd worden met de kazerne van de civiele bescherming in Jabbeke. Met de alarmering van de noordwesterstorm met springtij boven de Noordzee waren DRCO Zeeland en RCO Knokke Heist extra waakzaam. Indien een dijk in Zeeland het zou begeven hebben dan zou men vanuit Zeeland beroep gedaan hebben op RCO Knokke-Heist. 
Foto: Tom Knockaert, lid RCO met zijn zelfgebouwd mobiel zendstation en aggregaat.
( Bron ORO nieuws)
http://www.rco-knokke-heist.be/

 

Grote Radio Communicatie ondersteuningsoefening bij Knokke- Heistse  radiozendoperatoren.

SEPTOKT2013022.JPG Op 24 oktober werd onder het waakzaam oog van Dokter Huyge, ondervoorzitter van het plaatselijk rode kruis en veiligheidscellen politiezone Damme – Knokke-Heist  een radiocommunicatie netwerk ontplooid door de radiozendoperatoren uit Knokke-Heist .het verhaal wilde dat door een aardverschuiving te Zeebrugge,  Elektriciteit en communicatie uitvielen en een gaswolkontsnapping volgde. Evacuaties en goede radiocommunicatie waren verreisd. RCO  Knokke-Heist en DRCO Zeeland stonden samen in voor 9 radiocommunicatieposten waaronder ook bij AZ ter Linden en AZ Alma Sijsele en het administratief centrum te Damme.  Delta radio communicatie ondersteuning uit Nederland, volgden de operaties van uit Middelb24okt2013.JPGurg en Oostburg. Ook stuurden ze  een mobiele eenheid naar Zelzate.  De coördinatie van de ondersteuningsoefening werd gestuurd vanuit het zendstation in het t’walletje 50c te Knokke Heist.  Tijdens deze oefening waren een drietal waarnemers/operatoren uit de zone De Panne, Nieuwpoort en Koksijde te gast. Deze oefeningen tonen aan op welke vlotte manier radiozendoperatoren nuttig vrijwilligerswerk plegen en zich ten dienste stellen van de gemeenschap.  Met hun ondersteuningsproject zijn ze een meerwaarde in het verhaal voor wanneer het echt fout gaat.  Mensen met een radiozendlicentie kunnen zich altijd melden en de rangen vervoegen als vrijwilliger. Wie liever logistiek ondersteund is er ook welkom.  Iedere 4 de donderdag van de maand is er een oefening.
info@rco-knokke-heist.be
www.rco-knokke-heist.be

easypal

Er wordt eiverig ge-experimlnteerd om het programma Easypal onder de knie te krijgen. Het is een soort SSTV waarmee beelden, tekst & dokumenten kunnen worden doorgezonden op zowel HF als VHF & UHF. Meer op http://www.kc1cs.com/ of http://www.vk3evl.com of in ONZ op vrijdagavond.

CM verkiezing

Bij afwezigheid van kandidaten voor het CM-schap heeft ON4UK, Johan het voorzitterschap weer voor een jaar voor zich genomen. Wij jubelen weer " zo ne goeie hebben wij nog niet gehad." ( zucht Johan: " Allez, 't is goed voor ene keer"). Een opvolging dringt zich toch op voor de volgende jaren. Wie ziet zich geroepen voor de opvolging?

HAREC lessen in OST

In de sectie OST (Oostende) geeft ON7BZ Willy Barbier momenteel Harec-lessen.  Nu begint hij met de antennes. Iedereen die deze wenst bij te wonen is natuurlijk welkom. De lessen gaan door op zondagmorgen van 9u tot 12u. Na de zomer (begin september) start hij terug met een nieuwe cursus.
ON4RK, Ronny DM WVL

Oproep aan alle UBA leden.

De UBA wil zijn administratie verlichten en heeft daarom nood aan de juiste e-mail adressen van haar leden. Om de lijst te kunnen verbeteren had ik graag van iedereen een mail ontvangen met zijn call en verzonden met uw gebruikelijke account. E-mail naar: onz@telenet.be of on4bnr@telenet.be
Waarvoor dank.

ONZ ledenadministratie.

Knokke Heistse veiligheidscel op bezoek bij DRCO en RCO      

Op 30 jan. 13 was er een landelijke noodoefening in Zeeland bij de kerncentrale van Borsele. Het verhaal wilde dat binnenin een ontploffing gebeurde en een licht radioactieve stoom wolk ontsnapte.
De groep RCO KN-H (radio communicatie ondersteuning knokke heist) en een afvaardiging van de veiligheidscel Knokke Heist waren er te gast. De heer frank Laanen liason gemeentelijke zaken zeeland  en ON4OQ Yves  Tourain stonden commisaris Ronald De Maertelaere en ambtenaar Jan De Groote te  woord over het nut  van inzetbaarheid van radiozendamateurs bij calamiteiten. In geheel Nederland is men daar heel goed van bewust  welke meerwaarde zendamateurs als ondersteuning kunnen bieden. Het was dan ook op vraag van DRCO (delta radio communicatie ondersteuning) dat de radiozendamateurs ON4IBM ,Ivan Bultinck ;ON4UK, Johan De Leyn; ON3XI, Christophe Daeninck en ON2TO Gianni  d’Andrea van RCO Knokke-Heist een veldpost bemanden. Vanuit het clubstation uit  't Walletje werden de operaties gevolgd en aangevuld door ON7TF Wim  Tallon, ON3AIM   Ivo  Maertens, ON4BNR Roland  Nahoel en ON3AUD Dieter Dupon. Radiozendamateurs met ambitie kunnen vrijblijvend  de RCO rangen vervoegen.
Alle nuttige info vind je gemakkelijk terug www.rco-knokke-heist.be

ON4OQ, Yves

Zie ook Fotopagina

Gemeentelijke veiligheidscel en RCO Knokke-Heist op rampoefening in kerncentrale Borssele
Op donderdagmorgen 30 januari vond in Zeeland een landelijke noodoefening Wake Up plaats bij de kerncentrale van EPZ (www.epz.nl) in Borssele op 30 km van Knokke-Heist. Volgens het rampscenario was er binnenin een ontploffing gebeurd en een licht radioactieve stoomwolk ontsnapt. Nederlandse hulpdiensten en brandweervrachtwagens met een ontsmettingsunit kwamen ter plaatse om de slachtoffers te evacueren. Vanuit een mobiele communicatie-unit werd de stand van zaken permanent doorgeseind naar het coördinatiecentrum in het gebouw van Veiligheidsregio Middelburg. Leden van Radio Communicatie Ondersteuning Knokke-Heist namen met hun zendapparatuur actief deel aan de oefening. Ook politiecommissaris Ronald De Maertelaere en communicatieambtenaar Jan De Groote van de gemeentelijke Veiligheidscel Knokke Heist waren samen met Nederlandse en Belgische militairen als waarnemers te gast om er het verloop en de coördinatie van nabij te volgen. 
Frank Laanen, liaison Gemeentelijke Zaken Zeeland  en ON4OQ Yves Tourain stonden de Knokke-Heistse vertegenwoordigers te woord over het nut van inzetbaarheid van radiozendamateurs bij calamiteiten.
In heel Nederland is men zich reeds heel goed van bewust welke meerwaarde zendamateurs als communicatieve ondersteuning kunnen bieden. Het was dan ook op vraag van de Zeelandse DRCO (Delta Radio Communicatie Ondersteuning) dat de Knokke-Heistse radiozendamateurs Ivan Bultinck (ON4IBM) Johan De leyn (ON4UK), Christophe Daeninck (On3XI) en Gianni  d’Andrea (ON2TO) van RCO Knokke-Heist hun mobiele veldpost met een 10 meter hoge zendmast bemanden. Vanuit het clubstation uit ‘t Walletje werden de operaties gevolgd en aangevuld door Wim Tallon (ON7TF), Ivo  Maertens (ON3AIM), Roland Nahoel (ON4BNR) en Dieter Dupon (ON3AUD).
Dankzij de gesofisticeerde radio- en computerapparatuur beschikt RCO Knokke-Heist ook over de mogelijkheid om via radiogolven fax en e-mailberichten te versturen.  De gemeentelijke veiligheidscel is dan ook van plan om bij ernstige calamiteiten waarbij het elektriciteits-, gsm-, Astrid- en internet is uitgevallen de mobiele veldposten van RCO Knokke-Heist als backup in te zetten om zo niet alleen de communicatie tussen het coördinatiecentrum in het stadhuis en de commandopost op de plaats van de ramp maar ook de informatie naar de pers en bevolking te blijven garanderen.   

Met vriendelijke groeten

Jan De Groote
Communicatieambtenaar
Dienst Communicatie
Afdeling Beleids- en Projectmanagement
************************************************************************************

2012

ONZ oostKust op Facebook?

Om Kristof stelt voor een Facebook accaunt aan te maken om sneller veranderingen en mededelingen door te geven voor de leden.
Intussen is de Facebook pagina een feit. Je kan ze terug vinden door je aan te melden bij www.facebook.com/ en "ONZoostKust" in te tikken in het zoek venster.

Onze CM, ON4UK, op pensioen ?

Onze CM, Johan, ON4UK, wenst zich voor het volgend jaar geen kandidaat meer te stellen voor het voorzitterschap van ONZ. Wij danken hem nu al voor zijn inzet in die drie jaren van zijn voorzitterschap.
Wie zich geroepen voelt deze job over te nemen kan zich voor 31/12/12 opgeven bij de UBA als kandidaat. Voorwaarde is lid zijn van UBA.
1, 2, 3,.....10, wie niet weg is is ge.....

 

ON44CLM actief van 16 oktober tot 15 november 2012

Hier de affiche en de qsl-kaart, met dank aan ON7PP, en nu nog de operatoren !!!!

BAFARA, BMARS, Sectie EKO & ??

Een beetje geschiedenis over ONxxCLM.(klik hier) door ON4RO.


Titanic-drukte bij zendamateurs

Naar aanleiding van de wereldwijde herdenkingen van de ramp met de Titanic zullen ook de radioamateurs in Knokke-Heist inspelen op het gebeuren. Een honderdtal radiozendstations uit de ganse wereld zijn daarbij betrokken, waarvan 4 uit ons land. “Gedurende de maand april zal men vanuit het Walletje in Knokke Heist uitzendingen de ether insturen met de speciale roepletters OR100MGY (Oscar Romeo honderd Mike Golf Yankee)” zegt Willem Tallon verantwoordelijke van het clubstation. De indicatieven MGY (Mike Golf Yankee) van de vergane Titanic zullen aldus na 100 jaar, even terug in de ether te horen zijn. In de hele wereld zullen amateurs proberen de boodschappen van het Knokke Heistse zendstation op te vangen. Bij effectieve radiocontacten wordt als aandenken een QSL-kaart toegestuurd.

Posted by oronieuws at 11:12


(Zondagskrant 15-4-2012)

 

Hulde aan Marconist Jack Phillips

Vlaamse Radio Amateurs houden een zendmarathon.

Drukte bij radioamateurs


Het aangeboden lessenpakket basiscursus zendamateur is bij OnzoostKust nogmaals een succes. 3 cursisten zijn geslaagd bij de proeven te Brussel en ontvingen al van het BIPT reeds hun radio indicatief.(intussen reeds 5. nvdr)
Naar aanleiding van de wereldwijde herdenkingen met de ramp van de RMS Titanic zal ook op de radiogolven de gepaste aandacht geschonken worden. Een honderdtal radiozendstations vanuit de ganse wereld verlenen hierbij hun medewerking waarvan 4 Belgische stations.
Onder de vlag van de VRA (Vlaamse radio amateurs) zal met de roepletters OR100MGY (Oscar Romeo honderd Mike Golf Yankee) gedurende de maand april ’12  vanuit het t ’walletje 50 te Knokke Heist  uitzendingen plegen zegt Willem Tallon (ON7TF) verantwoordelijke van het clubstation. Ondertussen  weet Patrick Piesen (ON7PP) ons te melden dat de kaap van 1000 radioverbinden een feit is. Speciale aandacht gaat naar 14 en 15 april ‘12, gedurende die 24h zal men hoofdzakelijk in morse uitzenden. De  indicatieven MGY (Mike Golf Yankee) die ook de indicatieven  van de teloorgegane  RMS Titanic  waren zullen na 100 jaar,  even terug in de ether te horen zijn.
Vanuit de hele wereld zal men uitluisteren naar het Knokke Heistse radiozendstation. Bij effectieve radiocontacten word als aandenken een qsl kaartje opgestuurd. (contactbevestiging doormiddel van soort briefkaart)  .Indien men dit van dichtbij wenst bij te wonen is een mail naar onz@telenet.be een oplossing

(uit kneistikrant 2012/04)

Uitslag CM verkiezing op 6 april

Leve de nieuwe CM, de oude was ook een zeer goeie.

Ook het voltallig bestuur werd met eenparigheid en op handgeklap herkozen. Patrick, ON7PP, heeft wel een sabatjaar aangekondigd maar wat dat moet betekenen zullen wij volgend jaar weten(hi).

 

UBA vriendenronde

Wij danken de operaroren, ON4CKI en ON4BYD voor het leiden van de UBA-vriendenronde van uit ONZ met de call ON50HC .

Basis cursus 2012


De basiscursus 2012 loopt al weer op zijn einde. De lessen werden door 6 kandidaten gevolgd. Wij wensen hen succes voor het behalen van ON3-call .

Geslaagde avond over digitale modes op HF.

Vrijdag 10 februari l.l. werd door ON3TDn Tommy een geslaagde uiteenzetting gegeven over
digitale modes op HF. De aanwezigen hebben weer wat meer kennis opgestoken over dit
boeiende gedeelte van de hobby.

 

Old-timer met frisse vergunning.


Onze vriend Werner Verhelle heeft zijn vergunning op zak.
Zijn callsign is ON3WF. Dus als we straks een nieuwe stem horen op de frequentie weten we wie het is. Werner Proficiat!!!

Johan - on4uk

Knokke--Heistse  radiozendamateurs reiken oplossing aan voor 13e zwintriatlon.


De gemeentelijke sportdienst die de zwintriatlon coördineert heeft al jaren te kampen met slechte radioverbindingen op hun parcours. Het was  sportschepen Vlaeminck die Frank Dhaese van de sportdienst naar de radiozendamateurs stuurde om hun probleem te bespreken. Voor hun portofoongebruik werd naar een aanvullend alternatief gezocht. Een uitbreiding naar een vernuft antennesysteem drong zich op.
Zo zullen de organisatoren  nu hun portofoon kunnen aansluiten aan een  antenne die gemonteerd en gedragen zal worden in een rugzak. De antenne staat perfect in resonantie tegenover hun frequentie wat hun uitzendingen optimaliseren. Hun uitzendingen zullen opgevolgd worden in de radioclub OnzoostKust in het t’walletje 50 C.
Tijdens de sportmanifestatie zal de technische permanentie bij OnzoostKust bemand worden door Willem Tallon, Patrick Piessen en Johan Deleyn.
Dinsdag 30 augustus 2011 werd er even proefgedraaid met de gehele crew.
Tijdens de debriefing was het enthousiasme troef.
Bij deze zal de gemeentelijke sportdienst nooit last meer hebben van slechte communicatie in het veld en blijven de Knokke- -Heistse radiozendamateurs garant voor verdere technische ondersteuning.

  Y.T.

 

Terug prijs bij Knokke-heistse radiozendamateurs.

Giani D’andrea is al jaren radiozendamateur en actief lid bij OnzoostKust in t’walletje 50c te Knokke-Heist.
Bij een internationale wedstrijd voor radiozendstations met laag vermogen heeft Giani met de roepletters ON3TO de hoofdvogel geschoten!
Van de ingeschreven Belgische stations heeft hij de meeste en verste verbindingen tot stand gebracht.
Met amper 5 watt uitgangsvermogen en een zelf gemaakte antenne was Giani tot in de Nederlandse Antillen te horen.
Het ereplaket UBA HF field day 2010  QRP SSB ON3TO/P werd hem eervol en verdiend overhandigd.
Geïnteresseerden die graag meer wensen te weten over het zendamateurisme kunnen gerust vrijblijvend iedere vrijdagavond vanaf 20h terecht in het t’walletje 50c te Knokke-Heist of even www.onz.be

 

D-STAR.

Velen hebben over D-STAR nog vele praktische vragen. Daarom zullen we in de Sektie ONZ oostkust iedere 2de vrijdag van de maand het onderwerp D-STAR uitgebreid aan bod laten komen. Aan de hand van praktische opstellingen en oefeningen zullen we wat duidelijkheid proberen te brengen over deze manier van radiocommunicatie.
Een greep uit de aan bod komende onderwerpen zijn:
-       Hoe werkt D-Star
-       Settings van de transceiver
-       Callsig routing
-       Repeaters, Reflectors, Hotspots, DVAP
-       D-Plus instructies
-       High Speed data
-       ….
Het clublocaal ONZ oostkust gelegen in ’t walletje 50c te 8300 Knokke-Heist is iedere vrijdag open vanaf 20h00.

Iedereen is er welkom.

Locale oproepfrequenties: Simplex 145,475Mhz – repeater ON0ONZ 438,725Mhz of on0wv D-STAR.

73s
Johan  - on4uk

...................................................................

2011

Zendamateurs in Knokke-Heist willen publiek boeien


Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de radiozendamateurs in Knokke-Heist stelde voorzitter Johan De Leyn dat in 2011 vooral aandacht zal besteed worden aan het boeien van het grote en jeugdige publiek voor deze hobby. Zendamateur Dieter Dupon (on3aud) mocht uit handen van sportschepen Daniel De Vlamynck de beker voor het grootste aantal ‘inmeldingen’ in ontvangst nemen. Geïnteresseerden kunnen elke vrijdagavond van 20u terecht bij het zendstation van ONZoostKUST in ’t Walletje 50 in Westkapelle. Iedere woensdagavond wordt er vanuit Knokke- Heist verder een communicatieronde georganiseerd op de VHF-frequentie 145.475 MHz.
(uit ORO-nieuws)

 

Werken aan de Brugse repeater

Zaterdag 20 november op Halletoren geweest, het weer was perfect om de antenne uit te wisselen en eindelijk alles eens te kunnen controleren boven. Na heel wat klim- en klauterwerk op ladders tussen de klokken van de beiaard, waren ON1BEW / ON4UK en ON7EQ op het dakplatform, terwijl ON4NS bij het rack bleef om de apparatuur te bedienen en de SWR in het oog te houden. De bestaande antenne werd voor alle veiligheid uitgewisseld (met exact hetzelfde type als er stond, 3-band 23cm/70cm/2m), bij analyse bleek er op eerste zicht met deze niets fout te zijn. Maar de N-connector op de 1/2" cellflex aan de antenne zat los, en binnen in de connector was er corrosie merkbaar op de contacten van de middenader... naar alle waarschijnlijkheid was dit dus wel degelijk de oorzaak van het intermitterend gekraak (zie foto's).

Tijdens de afdaling tussen de klokken werden we verrast door een beiaardconcert en moesten we écht opletten om geen valse noten (QRM?) te geven HI. De caviteiten werd in het RX-pad nog even bijgetuned, en dit bleek een duidelijke verbetering in de ontvangstperformantie op te leveren. Ondertussen is elke vorm van gekraak verdwenen ! Later in de namiddag bleek de zender, om onbekende reden, echter niet meer stabiel te werken (bromtoon, grote zwaai).... en moest de R2 veiligheidshalve uitgeschakeld worden. Deze ochtend - zondag 21 november - dan terug naar de Halletoren om de 'oude' repeater terug in dienst te nemen - het type 'AUTOPHON'. Hiervan werd ondertussen het squelch circuit aangepast zodat het storend 'plop-plop' effect niet meer optreed.  Deze omzetter is ietsje minder gevoelig dan de vorige, en geeft 13w uit ipv 26w zoals voorheen.  Ook wordt er nu geen subtoon meer meegegeven op de output - dus eventueel jullie 'tone squelch' uitzetten !Het is natuurlijk de bedoeling van op korte termijn terug een andere repeater in dienst te nemen die subtoon kan genereren (enkel op de output) en die terug het maximum toegelaten vermogen geeft, maar ondertussen is de 'AUTOPHON' heel goed bruikbaar !
Veel plezier met het gebruik van de R2 en vergeet vooral niet Uw bijdrage voor 2011 over te maken !!!

 

Historische radioverbindingen tijdens de Canadese week

Www_on4clm_be-world 
Op 1 november 1944 werd Knokke bevrijd door de Canadese troepen die een uitputtend gevecht geleverd hebben in het Belgische kustgebied. Ieder jaar herdenken de inwoners van Knokke Heist de talrijke gesneuvelde Canadese soldaten tijdens de Canadese Week. Ook dit jaar verlenen tal van radioamateurs van de UBA sektie ONZ hun medewerking aan deze Canadese Week. Dit jaar is ons de speciale toestemming gegeven door het BIPT om de speciale prefix ON66 te gebruiken naar aanleiding van de 66st verjaardag van de bevrijding van Knokke-Heist.
Naar aanleiding Canadese Week zijn er tal van extra activiteiten, het Special Event Radio Station ON66CLM  (de suffix staat voor Canadian Liberation March) zal zodoende reeds te horen zijn van 1 juli tot en met 31 december 2010.
Dit jaar worden de ON66CLM-operatoren terug bijgestaan door operatoren van de BAFARA (Belgian Air Force Amateur Radio Ass.), door leden van de gast sektie’s EKO en OSB en door de eigen leden van de organiserende sektie ONZ.
Nog steeds kan iedere zend- of luisteramateur, na ieder contact met het Speciale Radio Station ON66CLM, het award tegen de prijs van 5€ aanvragen. Dit bedrag voor het award is in meer dan 29 jaar NIET gestegen.
Geïnteresseerden kunnen het radiostation ON66CLM bezoeken in de lokalen van de sektie ONZ Oostkust die gelegen is in de industriezone ’t Walletje 50c te KNOKKE-Heist.

Meer info is ter verkrijgen op de website www.on66clm.be

(info Kneistikrant)

2010

Jamboree on the air
FOS en Scouts slaan radiohanden in elkaar

KNOKKE-HEIST - Waar de wereldjamboree de scouts van over de wereld bij elkaar brengt, brengt JOTA'Jamboree on the air',JOTI 'Jamboree on the internet' de jeugd verenigingen samen via amateur radio en internet.


JOTA en JOTI was voor de radiozenders een uitgelezen gelegenheid om hun kunnen te tonen

Het wereldwijd event vindt dit jaar plaats van vrijdag tot zondag. In Knokke Heist sloegen 102 FOS Albatros en de scouts St Joris hun tenten op inde tuinen van Scharpoord. Zij begeleiden er zaterdagmiddag hun jeugd in activiteiten rond rond radio maken samen met RiSK en de zendamateurs ONZ oostKUST uit Knokke-Heist.Tommy 'ON3TD'Degrande gaf er ons een rondleiding." Het concept radio zenden opzich is voor kinderen saai. Daarom hebben we onze werking in spelvorm ingekleurd. Zo konden de jongeren leren werken met een morsesleutel, hebben ze leren solderen in de soldeertent en hebben ze een legokit gebouwd enkel met de hulp van cmmunicatie via walkie talkie." Onderbegeleiding van de radio amateurs mocht de jeugd ook in de micro van ONZoostKUST wereldwijd soortgenoten toespreken. De radio-amateurs hadden voor die gelegenheid vijf antennes waaronder een draadantenne van 80meter in de Scharpoordtuinen opgezet. De radio-amateyrs zijn mannen om in ere te houden." Als niets meer werkt, door storm of natuurrampen, als internet en telefoon plat ligt of wat er ook gebeurd, zelf dan kan je nog altijd rekenen op de radio-amateurs" klinkt het trots bij Stefan 'ON7STV" Vandebosche en bij Johan 'ON4UK' Deleyn.

(www.dezondag.be regio)

ONZ op vrijtijdsmarkt in Knokke 5-9-10

on4uk en on3oq

WINMORE

Vorige vrijdag 28/05/2010 nam een bijzonder ontmoeting plaats in de lokalen van de radioclub ONZ oostKUST.
Onze provinciaal verantwoordelijke van het noodnet en B-EARS, ON4VC-Michel had er voor het eerst een treffen met de secretaris van DARES Zeeland, PE1EWR-Frank. Onze noorderburen hadden in het bijzonder veel aandacht voor ons UHF-Winlink ankerstation en het nieuwe telgje in de familie het HF-Winmor anker station. Het mag gezegd worden dat de bouwer van ons winlink station, Rudy ON4AGV reeds veel lof in binnen en buitenland heeft mogen ontvangen over dit prachtige initiatief. ON0SEA is het derde Winmor station in Europa en is het eerste opgetuigde Packet Winlink-Winmor station in België. En dat is geen gebakken lucht.
Verder zijn er afspraken gemaakt om steun aan elkaar te leveren en om aan observatie te doen tijdens elkanders oefeningen.     
Laat maar zeggen effe over de schutting bij de buren gluren.
Ons noodnet leeft,  we kunnen binnenkort eens samenkomen om de technische en software problemen van onze veldstations op te lossen.

 on4vc.JPG

Zendamateurs houden noodoefening


Op 15 mei 2010 nemen voor de 4de keer  de Knokke- Heistse radiozendamateurs ONZoostKUST  uit het t’walletje 50 c deel aan een Internationale Noodoefening. Het is de bedoeling om zo veel als mogelijk berichten te onderscheppen en berichten  wereldwijd door te zenden. Het initiatief  bij ONZoostKust  word opgevolg door Johan Deleyn  (voorzitter) en Rudi de vos (techical manager noodnet)
Vanaf  5 uur in de morgen gaan de eerste berichten de ether in . Tevens blijft het cordinatiecentrum in Engeland constant in verbinding met Knokke- Heist en dit via datatrafiek Winlink genaamd. Winlink is een formidabel middel die als een mailserver wordt bediend maar dan op  radiogolven gedragen. Om het deugdzame aan het aangename te koppelen is er ontbijt voorzien gesponsord door Hotel Belair.
( Uit Kneisti krant 099)

De radiozendamateurs uit Knokke-Heist willen jongeren aantrekken

Om meer jongeren voor de hobby te interesseren slaan de radiozendamateurs van de ONZ oostKUST op zaterdag 25 en zondag 26 april hun tent op bij de Ter Duinen Campus in Zeebrugge. Ze doen dat op de speelplaats naar aanleiding van de opendeurdagen. In de infostand zullen demo’s gegeven worden met divers radiomateriaal. Men zal er de studenten proberen warm te maken voor radiocommunicatie en een bezoek aan de wekelijkse clubavond, elke vrijdagavond in ’t Walletje 52. Ook dit jaar is er trouwens mogelijkheid tot het volgen van initiatielessen in radiocommunicatie in de club ONZ oost KUST.
Bron: www.Oronieuws.blogspot.com

Radiozendamateurs ONZ oost KUST te gast bij  Olvtd Zeebrugge.

De Kneiste Radiozendamateurs zullen as zaterdag 25 april ’10 en zondag 26 april ’10 hun tentje opslaan op de speelplaats van het olvtd   te Zeebrugge tijdens de opendeurdagen van hun campus.
De klassen en werkplaatsen zijn er te bezichtigen van 14h tot 18h.De infostand  van de radiozendamateurs staat er open voor eenieder .
Demo’s zullen gegeven worden met het divers radiomateriaal die er getoond word.
Geinterseerden in de boeiende wereld van radiocommunicatie kunnen tevens terecht  iedere vrijdagavond van af 20u in het t’walletje  52  te Knokke- Heist.

Antenne en container werken voltooid.

Het vervangen van de FD4 antenne door een dipool voor 80 & 40 meter met succes geslaagd. Het opruimen van de container en het plaatsen van verlichting is eveneens afgerond.

Nieuwe QSL-Managers

ON4CJT, Eddy en ON4RO, Guy zijn de nieuwe QSL-managers voor ONZ met aanvang in april.
Hartelijk dank aan beide voor het aanvaarden van deze klus.

o,4ro en on4cjt
Guy ON4RO en Eddy ON4CJT de nieuwe qsl-managers.

Antennewerken in ONZ

De werken aan de tweede mast zijn gestart. Medewerkers kunnen zich nog altijd opgeven voor medewerking.

Antenewerken1

Enkele meters buis moeten nog worden ingegraven.

Kabelwerken

CM verkiezing in ONZ

Johan, ON4UK, werd op vrijdag 5 maart tot nieuwe CM van ONZ verkozen.

cm verkiezing

 

Nieuwjaars receptie 2010 (meer foto's op de fotopagina)

De overhandiging van 2 awards aan Jack en Ed voor hun activatie van
de West-Hinder en de U480 tijdens het "Museumship event."
aaward uitreiking
Trekking van de TOMBOLA
Er waren 55 lotjes verkocht, nog eens dank aan Stefan ON7STV voor de sponsering.
1e Prijs: ON4BNR -2MTR Transceiver.
2e Prijs: ON6BK - SWR meter.
3e Prijs: ON4CAB - Antenne schakelaar. .

.................................................................................

2009

Geslaagden sessie basisvergunning 18/12/2009


Samen op de foto met de examinatoren

De jongste deelnemerCeremonie aan het Hickmanbrugmemoriaal in het Retrachement. 8-11-2009

Op 8 november was er om 15.00 uur een ceremonie ter gelegenheid van 65ste verjaardag van de Canadese bevrijding.
Ieder jaar nemen dan ook wandelaars in grote getale deel aan de jaarlijkse bevrijdingsmars.
Tijdens deze ceremonie, waarbij de Canadese delegatie bloemenkransen legde aan het monument ter hoogte van de Hickmanbrug in het Retranchement heeft een vliegtuig uit de 2e wereldoorlog 30000 papieren poppies (klaprozen) uitgestrooid, op cue van de organisatoren. De “ooohs” en “Aaahs” waren bijgevolg niet uit de lucht gegrepen …
De coördinatie van dit vredelievend bombardement was in handen van ONZ.
Stefan “ON7STV” was in charge van de radio verbindingen op de grond en liaison officer naar de organisatie toe, terwijl Iwan “ON4AZM” de verbindingen met het vliegtuig verzorgde.
Onze Iwan heeft als pilootinstructeur en luchthavencommandant van Wevelgem erg veel ervaring met dergelijke communicaties.
Het is een kwestie van de juiste mannen op de juiste plaatsen te hebben.
 Thanks Guys  

Wat zien ze? Klik hier: Kort filmpje :

Het on-line log  www.on65clm.be is vandaag (22-9) terug aangepast met volgende resultaten
Qso's in this logbook : 2633

228 fm qso's
80 cw qso's
1289 ssb qso's
1036 digimode qso's
on7pp


  Een handvol Knokke-Heistenaars surft het internet via de UHF-amateurband
Posted: 29 Sep 2009 05:37 AM PDT
In Knokke-Heist zijn een drietal mensen momenteel in staat om via radiogolven internetverbindingen tot stand te brengen. Ze doen dat in de 23 cm band in het zogeheten UHF-bereik dat voor radioamateurs is voorbehouden. Om dat mogelijk te maken hebben de stadsgenoten meegewerkt aan het opzetten van een releisstation op de Brugse halletoren. Knokke-Heistenaars Stefan Vandenbossche ( on7stv), Johan Deleyn (on4uk) en Yves Tourain (on4oq) verzorgden niet alleen een deel van de techniek maar ook de sponsoring. Het nieuwe systeem vormt nu een belangrijke hulp voor radioamateurs die te velde zijn in heel West-Vlaanderen. Het is ook een meerwaarde bij de uitbouw van de zogeheten Belgian Emergency Amateur Radio Services (Bears).
PS: Vergeet onze hambeurs met kofferbakverkoop niet op 25 oktober van 0900 tem 1300.
T' walletje 50-52 te 8300 Knokke Heist 


Hallo Frank De Winne, hier ONZ
 Hallo Frank De Winne, hier ONZ Hallo Frank De Winne, hier ONZ, de Knokke-Heistse radiozendamateurs!
Maandagnacht 14 september was het zover, Rudy de Vos 'on4agv' en zijn vrouw Katrien, die werkzaam is als leerkracht in het gemeentelijk onderwijs van Knokke-Heist, 'on3cat', hebben via de 2 meterband op 145.825 MHz contact kunnen leggen met het ruimtestation ISS.
'We wisten van de overkomst over ons land', aldus Rudy, 'en hebben via de site van het ISS, http://www.ariss-eu.org de geplande overgang kunnen voorspellen. Op deze site staan tevens alle schoolprojecten die de crew van het ISS gepland heeft met diverse scholen van over de hele wereld'. 3de keer goede keer
Omstreeks 20 en 22 uur was het gewoon niet te doen vanwege de massa radioamateurs die gelijktijdig met het ruimtestation in verbinding wilden raken. Rond middernacht was er nog een overtocht van het ruimteschip, en ze waagden hun kans. Deze keer hadden ze een succesrijke verbinding. De bevestigingskaart (qsl-kaart) van dit contact krijgt steevast een ereplaats bij de familie de Vos. 


Uitreksel uit : inwoners.knokke-heist.be/nieuws/ van 17 september 2009 

GFF award voor ON3SSB


Gino, ON3SSB, is er als eerste in geslaagd om de 3 levels van het GFF award te behalen. 
PROFICIAT. Verdere info over deze prestatie kan je vinden op de link: www.m0oxo.com

(ON4AGV)

Sterke prestatie van Knokke- heistse zendamateur.
Giani D’andrea gekend van het steenkappersbedrijf D’andrea heeft als hobby antennes maken voor verre afstand verbindingen. Verleden weekend 05/09/2009 was Giani terug van de partij.
Te velde in Westkapelle had hij er een zelfgemaakte quad antenne voor de 20 meterband opgesteld.
Groot was zijn verbazing toen hij met sterk radio rapport in Japan overkwam (JA1OGI )
Wetende dat Giani (on3to) niet meer dan 5 watt uitgangsvermogen benutte mogen we hier terecht van een puik resultaat spreken!
De vele antenne experimenten van zijn hand zijn een ware meerwaarde voor de radioclub ONZ te Knokke- Heist.
Bij de verdere uitbouw van het radionoodnet zal zeker rekening gehouden worden met Giani’s ervaringen. (ON4OQ)

Zendamateurs zijn mee met hun tijd
(uit:KneistiKRANT)

Voor computerfreaks, kortegolfluisteraars en elektronicanerds is het moment aangebroken om radiozendamateur te worden. Radioamateurs doen veel meer dan enkel praten via radio, ze zijn al jaren in het digitale tijdperk getreden en verbinden nu zenders en ontvangers aan de computer. Televisie-uitzendingen, internet via radiogolven en datatransmissie zijn geen onbekenden meer voor ons. De voorwaarde om met je zender de golflengtes te betreden zijn eerst en vooral het behalen van het praktisch attest radiozendamateur. Dit attest kan behaald worden in de club ONZ  't Walletje Knokke-Heist. Na het behalen van dit attest kan men zich aanbieden bij het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) voor het examen instaplicentie/basisvergunning. Met 17 op 24 kan men slagen en komt de wereld waarlijk voor je voeten te liggen! De ether is uiteraard niet alleen aan ons besteed, meerdere gebruikers storen we best niet in het spectrum. Radio - televisie - het Astridnetwerk van de overheid - de zeevaart en luchtvaart en nog andere, te veel om op te noemen, hebben hun stek in het geheel.   Daarom organiseert de Koninklijke Unie van de Belgische Amateurzenders cursussen. De volgende opleiding basisvergunning zal beginnen op vrijdag 11 september om 20 uur in de lokalen
gelegen in 't Walletje 50 - 52 in Westkapelle. U bent er welkom om eens een kijkje te komen nemen in dit radiomuseum. De medewerkers zijn er elke vrijdagavond vanaf 20 uur.
Info over de opleidingen bij de lesgever: Rudy de Vos (ON4AGV) ,on4agv@telenet.be of via 0474 54 14 2

ONZ op de vrijetijdsmarkt in Knokke

Knokke- Heistse radioclub ONZ te gast bij O.L. Ter Duinen Zeebrugge


Zaterdag 25 april en zondag 26 april zijn er van 14 tot 18 uur opendeurdagen in O.L. Vrouw ter Duinen campus Zeebrugge. In de school is er ook een stand te bezoeken waar het radioamateurisme gepromoot wordt aan het jonge publiek. Door middel van didactisch materiaal en opstelling van verschillende radiostations kunnen de bezoekers zich verdiepen in wat deze boeiende bezigheid te bieden heeft. Door middel van APRS (automatic packet reporting system) kan men er de trafiek op de weg en op zee volgen. De radioamateurs demonstreren er ook datatransmissie via de decametrische banden en digitale modes. Folders en documentatie liggen voor alle geïnteresseerden ter beschikking. Iedereen is er van harte welkom!

ON4OQRadiozendamateurclub ONZ ook voor niet-Knokke-Heistenare


Radiocommunicatie en varen gaan vaak samen. Zo ook bij Bruggeling Jean Pierre De Lange, een fervent zeezeiler, die regelmatig in contact komt met buitenlandse wereldzeilers. Dikwijls zijn die lui ook zendamateur. Vanuit die optiek werd hij gebeten door het radiocommunicatievirus. Jean-Pierre, sinds kort lid van de ONZ-sectie van de Knokke-Heistse radiozendamateurs, volgde er onlangs de initiatielessen voor het behalen van het brevet 'praktische proef'. Ondertussen is hij met uitmuntend resultaat geslaagd bij het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecomunicatie (BIPT), waar hij de roepletters ON3DLJ voor zijn instaplicentie behaalde. Aan gedrevenheid heeft JP zeker geen tekort: momenteel leert hij op eigen houtje het gebruik van morse en droomt hij stiekem van een HAREC-licentie, een examencertificaat dat hoger vermogen toelaat en gebruik in het buitenland sterk vereenvoudigd.

ON4OQ

arth Hour bij Knokke-Heistse Radiozendamateur Op zaterdag 28 maart vreesde Elia naar aanleiding van Earth Hour voor stroomproblemen in het land. Tussen 20.30 en 21.30 uur werd aan de bevolking gevraagd het licht te doven. Als Europese burgers op grote schaal en op het zelfde moment de stroom uit- en inschakelen brengt dit echter bruuske en sterke schommelingen in het elektriciteitsnet teweeg. In die optiek werd het nationaal noodnet van de radiozendamateurs dan ook geactiveerd. De sectie ONZ uit Knokke Heist bleef zonder probleem in rechtstreekse verbinding met het hoofdkwartier in Galmaarden, waar heel de coördinatie werd uitgevoerd door ON3FDS. In het clublokaal  in 't Walletje 50 werden spanningen gemeten tot liefst 239,5 volt! Nationaal en plaatselijk werden echter geen noemenswaardige ektriciteitsonderbrekingen genoteerd, zodat verdere inzet van manschappen niet nodig bleek.

Gelezen in nieuwsfles knokke heist
ON4CAB, Bart Verkozen tot nieuwe CM, voor een jaar! (Wie was de oude alweer?) Bart Tanghe CM (City Manager) van de radiozendamateursclub ONZ Knokke Heist werd onlangs door de voltallige leden herkozen tot voorzitter voor het lopend werkjaar 2009. Bart heeft zijn strepen verdiend toen hij jaren geleden beroepshalve van op de wereldzeeën via de radiogolven wereldwijde contacten wist te verzilveren. Vanuit die nostalgie wist Bart een oude scheepszender te redden van de sloop. Met veel passie werd deze volledig gerestaureerd en opgezet in het clublokaal in 't Walletje 50 in Knokke Heist. Onder zijn impuls en met medewerking van de leden heeft Bart de radioshack zo ingedeeld dat het operatief gedeelte veel weg heeft van een maritieme radiokamer. Morse is zijn lievelingsmode en onder zijn roepnaam ON4CAB kun je met hem via de radiogolven in verbinding komen.